HSD Café: CISOs and Cybersecurity Incidents

Date:
05 March 2020
Time:
16:00h - 18:00h
Location:
HSD Campus, 7th floor
Organised by:
HSD Office

Antifragiele Cyber Security:  ‘Bouncing back stronger’

 

Weerbaar, robuust, stabiel, veerkracht, het zijn woorden die geassocieerd worden met een succesvolle cyber security houding. Het zijn troostende woorden, de wetenschap dat systemen veilig zijn biedt vertrouwen. Er is echter nog ruimte voor een stap verder.

 

Een interessante wijze van framing is door middel van anti-fragiliteit, oftewel ‘er sterker uitkomen’. Gekoppeld aan cyber security kan men hierbij denken aan:

 

  • ‘computing capacity’ van de aanvaller ‘counter’ infecteren door een programma dat de organisatie die onder vuur ligt juist baat in plaats van schaadt;
  • inzet van collectieve intelligence naar voorbeeld van Google: CAPTCHAs gebruiken om AI te trainen en databases op te bouwen;
  • cyber aanvallen gebruiken om ‘IT security’ of organisatie vraagstukken op te laten lossen door de aanvaller;
  • traffic die een aanval genereerd, te oogsten wat tot uiting kan komen in search engine rankings;
  • AI-gebaseerde ‘security engine’ die leert van aanvallen, door een breder begrip te krijgen van ‘malicious behaviour/traffic’;
  • inzet van cyber situational awareness (leren van tactiek, technieken, procedures (TTP) en motieven van de aanvaller) de juiste argumentatie bij het management te presenteren om fiat te krijgen voor de inzet van ‘risk mitigation’ activiteiten.

 

In dit HSD Café staat de combinatie van de technische en de menselijke kant van cyber security centraal. Waarbij ‘fat tail events’, oftewel de ‘low-probability/high-impact events’ hetgeen zijn, waar organisaties zich tegen dienen te wapenen. Deze ‘events’ zijn moeilijk te verklaren en te voorspellen. Een spear phishing campagne kan desastreus zijn, maar het identificeren van die campagne die de druppel van de emmer doet overlopen is erg lastig. Hoe maken CISO’s hun organisatie sterker? We horen het graag.

 

Aan de hand van inleidingen, waaronder De Nederlandsche Bank, het Ministerie van Defensie en CISCO die elk een ander perspectief bieden, wordt de bodem voor een dialoog gelegd. In break-out sessies kunnen deelnemers hun eigen ervaringen spiegelen met anderen.

 

HSD heeft als achtergrond en ter verdieping een CISO Whitepaper gemaakt, op basis van CISO intervisiebijeenkomsten georganiseerd door HSD. Deze whitepaper wordt voor u op het HSD Cafe beschikbaar gesteld.

 

Programma

15.30 Inloop

16.00 Start programma

17.30 Netwerken tijdens borrel

18.00 Einde programma

 

Wij zien u graag op deze inspirerende bijeenkomst!

 

 

Non-Dutch speakers please note that the main language for the HSD Café will be Dutch. This means that most presentations will be given in Dutch. However, non-Dutch speakers are more than welcome to join the discussions as well.

HSD Partners involved